вторник, 1 декември 2015 г.

Да похапнем: дюнер у дома

Здравейте! Реших, че ще е добре да разнообразя съдържанието на блога и затова смятам да споделям с вас едни от любимите ми рецепти. Ще има както основни ястия, така и десерти, закусчици и други. Надявам се рубриката "Да похапнем..." да ви бъде интересна и най-вече полезна! 

Всички вкъщи обичаме дюнери, но често сме разочаровани от купените - месото не добре приготвено - сурово или прегоряло изберете си :D, прекалено много пържени картофи, почти никакви зеленчуци. Мога да изброявам до утре. Не ме разбирайте погрешно, вярвам, че има и прекрасно приготвени дюнери, просто аз още не съм попаднала на такива, които до оправдаят очакванията ми. Прясно приготвената домашна винаги печели пред купената, а когато се приготвя бързо и лесно си е двойна победа :)



Ето какво ще ви е необходимо:

пилешко месо или каквото вие предпочитате
пържени картофи
зеленчуци - краставици, домати
зелена салата/айсберг/зеле - с каквото разполагате или предпочитате
арабски питки
хартия за печене

За соса:
майонеза
кисело мляко
лимонов сок
черен пипер


Това са питките, които купуваме, могат да се намерят в почти всеки супермаркет.

Месото се нарязва на ивички, след това се овкусява. Забърквам марината с мазнина, мед, балсамов оцет, подправка за пиле, черен пипер, сол, индийско орехче(за да прибавим ориенталски вкус). На снимката месото е обърнато на тиган(за по-бързо), но може да се изпече на скара или грил тиган, вие решавате.  

Сосът трябва да е рядък, което значи по-малко майонеза повече кисело мляко. Трябва ни по-рядък сос, защото с него ще мажем питките, за да ги омекотим и овкусим :)

Питките се затоплят на тиган, без никаква мазнина, за около минута от всяка страна. Това ги кара да поемат по-добре соса и стават еластични и по-лесни за сгъване в последствие.


Стигнахме до сглобяването :) След като затоплим питките ги мажем с млечния сос, слагаме месото, зеленчуците, пържените картофи, салата и още малко сос.
След като сложим всички съставки завиваме на руло и по желание се увива в хартия за печене, за да се задуши и да си улесним яденето :) 


Ииии сме готови да похапнем. Ето така изглежда дюнерът завит в хартия. 


Може да пропуснете, който и да е продукт и да го замените с това, което обичате. Подправките също са по ваше желание. Творете и направете храната си както на вас ви харесва, а не както ви е казал някой.

Лесно ли ви стори за приготвяне? Вие бихте ли си направили дюнери вкъщи?

                                                                                                              Поздрави, Боряна

Няма коментари:

Публикуване на коментар